Vyhledávání

Jak používat solární sprchu Sunny ve spojení se zahradním čerpadlem a vodou ze studny, potoka nebo sudu

16.04.2017 19:25

Na Vaše četné dotazy, zda lze tuto zahradní sprchu napojit pouze na zahradní nebo ponorné čerpadlo, jsme již před léty sami úspěšně odzkoušeli tento systém přívodu vody do solárních sprch Sunny s několika čerpadly. Vždy je však potřeba zvážit průtok a sací výšku čerpadla. Značná část našich zákazníků si již sprchu pro tento účel objednala a úspěšně ji takto provozuje. My jsme nakonec i přes úspornost sprch Sunny přešli k použití vody ze studny také. Zde máte video z prvního testu.

Sami  jsme předtím několik let používali bez problémů sprchu Sunny ve spojení se zahradním čerpadlem. Jednalo se o silnější čerpadlo , které se používalo k zalévání zahradnictví coulovou hadicí přímo ze řeky, takže lze říci, že je značně předimenzované. Čerpadlo má sací koš s klapkou. Tlak vody je dokonce vyšší a musíme odpouštět vodu ještě jiným ventilem na vedení. Jinak nám občas spadla rychlospojka. Po zakoupení kvalitnější rychlospojky na hadici, bylo po problému.

Ale co běžné ponorné čerpadlo a čerpání vody ze studny nebo ze sudu jako zdroj vody pro solární sprchu?

Již značná část naši sprch Sunny takto u zákazníků funguje. Náš první test jste mohli vidět i na úvodním videu. Je potřeba dořešit jen pár jednoduchých detailů.  Zahradní čerpadla nemají koš s klapkou. Tak se Vám stane, že když čerpadlo vypnete, studna si natáhne vodu z hadice i zásobníku zpět. Vy pak máte prázdnou hadici, téměř prázdný zásobník a voda se Vám nemůže ohřívat. Žádná tam není. U připojení na vodovodní síť se nic takového samozřejmě neděje. Ale máme pro Vás řešení. Stačí na hadici zapojit uzavírací rychlospojku. Když se přestanete sprchovat, neuzavíráte sprchu, aby čerpadlo zbytečně netlačilo do uzavřeného vedení. Dojdete čerpadlo vypnout a uzavřete rychlospojku a tím Vám voda nemůže vytéci z okruhu. Je lépe mít rychlospojku někde přistupnou na začátku vedení než dole pod sprchou. Když se chcete sprchovat, otevřete rychlospojku a zapnete čerpadlo. A šup pod sprchu :).

Uzavírací rychlospojky jak na 1/2", tak i 3/4" hadici najdete u nás na Ekupectví zde.

Níže máte štítek čerpadla z původního testu a i doposud používaného. Není to žádné extra čerpadlo a přesto slouží. Cena byla cca 700 Kč. Samozřejmě pokud budete chtít skutečné sudové čerpadlo, můžeme Vám jej sehnat také, stojí zhruba 1200 Kč.

Zpět

© Ekupectví - Všechna práva vyhrazena.

TOPlist